India vrea să cucerească Luna: când lansează prima misiune

de: Bianca Prangate
05 12. 2017

În premieră pentru India, țara va lansa și va ateriza un rover pe Lună pentru a explora mai bine suprafața selenară. Va face asta la aproape 50 de ani după ce primul om a ajuns pe satelit. 

În 2013, China a lansat roverul Yutu pe Lună, dar de atunci nimeni – om sau robot – nu a mai ajuns pe satelitul aflat 384.400 km de noi. India plănuiește să schimbe acest lucru. Indian Space Research Organisation (ISRO) urmează să lanseze primul său rover ca parte a misiunii de explorare a spațiului. Compania plănuiește lansarea pentru luna martie a anului 2018.

Misiunea se numește Chandrayaan-2, care se traduce prin „vehicul selenar” sau „călătorie pe Lună„. Misiunea precedentă acesteia, din 2008, denumită Chandrayaan-1, a detectat, când a ajuns pe orbita Lunii, apă magmatică într-un crater. Sonda trimisă în acea misiune s-a prăbușit însă pe Lună.

Noua misiune promite să ofere o perspectivă mai clară asupra suprafeței Lunii. Lansarea va include trei vehicule fără echipă. Între acestea, se vor regăsi un vehicul de orbitare, un rover lunar și o navă de aterizare care să aducă în siguranță roverul la suprafață. După această aterizare, roverul va explora suprafața Lunii, în timp ce vehiculul de orbitare va crea o hartă tridimensională a ei.

Bugetul proiectului este unul restrâns, de 93 de milioane de dolari. Creatorii acestuia speră ca lansarea să fie finalizată în 14 zile fără probleme. ISRO are și alte proiecte plănuite. Ei lucrează și la „Aditya” și „XPoSat”. Aditya este o misiune care are drept scop studierea Soarelui. XPoSat este un satelit de cinci ani care va observa și studia radițiile cosmice.

O asemenea misiune ne dă speranță că mai multe țări sunt dispuse să investească în explorarea spațiului. O altă premieră pe care o așteptăm cu nerăbdare este lansarea din decembrie a rachetei Falcon Heavy de către SpaceX, despre care Elon Musk a zis că va fi cea mai puternică rachetă operațională din lume. Va avea o forță echivalentă cu cea a 18 avioane Boeing 747. Fiecare proiect nou ne aduce cu un pas mai aproape de a înțelege mai bine cosmosul.